SI EN DE

Doživite čezmejno regijo > POMURJE, JUŽNA GRADIŠČANSKA in AVSTRIJSKA ŠTAJERSKA

POMURJE, JUŽNA GRADIŠČANSKA in AVSTRIJSKA ŠTAJERSKA

 

Pomurje

Pomurje je pokrajina na severovzhodu Slovenije ob Muri. Na desnem bregu te reke sta Štajerska in Prlekija, na levem bregu pa se razteza Prekmurje, ki je ime dobilo po reki Muri. V Prekmurju se razprostirajo širne ravnice, skozi teče mirna reka, na kateri se nahajata dva plavajoča mlina, obiskovalci pa lahko opazujejo in uživajo zeleno hribovje, ki je prekrito z vinogradi.

Pri obisku Prekmurja obiskovalci vsekakor naletijo na bele štorklje, ki gnezdijo na številnih dimnikih stavb. V Prekmurju se nahajajo številne cerkve (Bela Golobica, Cerkev sv. Trojice, cerkev sv. Martina…), starodavni dobro ohranjeni gradovi (renesančni grad Murska Sobota, dvorec Rakičan, dvorec v Petanjcih, Grad Beltinci in še mnogi drugi) in druge neverjetne arhitekture (Hranilnica dobrot, Rotunda…). Pokrajina prav tako slovi po številnih termalnih vrelcih, kjer so nastale tudi številne terme (Terme 3000, terme Vivat). Čeprav je Prekmurje relativno majhna pokrajina ima številne tako naravne kot kulturne danosti, ki popestrijo vsak izlet. V Prekmurju živijo prijazni in sproščeni domačini, ki vam z veseljem postrežejo svojo več kot okusno domačo hrano. Prekmurje zadovolji potrebe vsakogar, ki jo obišče. Tisti, ki se radi prepustijo razvajanju, običajno obiščejo prijetne toplice ali eno od številnih turističnih kmetij. Za bolj aktivne obiskovalce pa ima regija številne tako kolesarske kot sprehajalne poti, na katerih obiskovalci lahko raziskujejo to čudovito pokrajino. Poleg že omenjene navdušujoče narave, ki se razprostira po celotni regiji, obiskovalci lahko spoznajo bogato zgodovinsko kulturno dediščino, ki je na ogled v številnih muzejih, gradovih, dvorcih in cerkvah.

Novost Prekmurja so tako imenovana Vrata v Pomurje oziroma paviljon Expano, kjer se obiskovalci lahko sprostijo na plaži soboškega jezera ali pa se celo podajo na supanje, surfanje in čolnarjenje po jezeru. Središče Prekmurje predstavlja mesto Murska Sobota, ki je svoje ime dobilo po reki Muri. Murska Sobota je polna izvrstnih lokalov, kjer vam v prijaznem in prijetnem vzdušju ponudijo okusno hrano in pijačo. V mestu pa je na ogled na voljo tudi pomurski muzej Murska Sobota, ki se nahaja v znamenitem renesančnem gradu. V muzeju so obiskovalcem na ogled ponujene številne stalne in začasne zbirke, ki prikazujejo kulturno dediščino te pokrajine.

Foto: https://recepti.over.net/jeseni-zadisi-po-prekmurju/

 

Južna Gradiščanska

Prebudite se sredi idiličnih vinogradov, z e-kolesom se podajte po Rajski poti ali uživajte v gostoljubju ljudi in 300 panonskih sončnih dneh - Južna Gradiščanska ... deluje takoj!

To lahko občutite, ko se zapeljete na jug Gradiščanskega. Blaga klima, valoviti griči, negovani vinogradi in gostoljubni ljudje - območje, ki spominja na Toskano. To je skrivnost uspeha regije, ki vas s svojimi izjemnimi lastnostmi vabi k raziskovanju.  Pokrajina skriva raznovrstne naravne in kulturne znamenitosti, med katerimi najdemo tudi številne gradove.  Gradovi Bernstein, Lockenhaus, Schlaining, Güssing, Rotenturm in Tabor v Jennersdorfu so žive priče slavne zgodovine, ki je močno zaznamovala pokrajino.

 

Foto: https://www.tiscover.com/de/reiseziele/oesterreich/suedburgenland

 

Avstrijska Štajerska

Južna Štajerska očarati prav vsakega obiskovalca. Regija pritegne vsa čutila in ustvarja nepozabne vtise. Čudovita in očarljiva naravna pokrajina, lokalne dobrote,, zgodbe odlična vina in gostoljubni gostitelji naredijo ta košček zemlje na jugu Avstrije prav poseben kraj  za uživanje.  Južna Štajerska se je v zadnjih desetletjih razvila v priljubljeno turistično destinacijo. Zlasti na jugu regije so posebne podnebne razmere naklonjene vinogradništvu, kar se odraža tudi v kulturni krajini z značilnimi vinogradi. Naravni park Južna Štajerska s svojo edinstveno pestrostjo krajinskih oblik varuje naravni in kulturni prostor ter življenjski prostor svojih prebivalcev. 

 

 https://www.austria.info/de/reiseziele/bundeslaender/steiermark