SI EN DE

Projektni partnerji > Univerza v Mariboru

Univerza v Mariboru


Univerza v Mariboru je znanstveno-raziskovalna in izobraževalna ustanova, ki se povezuje z gospodarstvom in izvaja mednarodne/nacionalne znanstvene in razvojno-raziskovalne projekte. UM združuje strokovnjake s področja razvoja in implementacije novih/obstoječih rešitev električnih pogonov, delovanja prometnih sistemov in inovativnih transportnih rešitev. V projektu sodelujeta Inštitut za robotiko (Fakulteta za elektrotehniko, računalništvo in informatiko – FERI) in Center za ekonomijo transporta (Fakulteta za gradbeništvo, prometno inženirstvo in arhitekturo – FGPA).

Inštitut (FERI) izvaja temeljne in aplikativne raziskave senzorskih sistemov, regulacijskih sistemov v realnem času, motornih pogonov in alternativnih virov električne energije. Inštitut bo odgovoren za razvoj in implementacijo električnega pogona v kočije. Pod razvoj sodijo načrtovanje in izračun hranilnika energije, primernega za predlagane kočijaške ture, izračun potrebnega električnega pogonskega sistema ter IKT opreme električne kočije. Odgovorni so tudi za testiranje praktično implementiranega sistema.

Center za ekonomijo transporta (FGPA) izvaja mednarodne in nacionalne projekte na področju prometa: razvoj aplikativnih rešitev za podjetja, priprava strokovnih podlag na področju ekonomije transporta, transportne tehnologije in optimizacije. V projektu bo Center sodeloval pri vključitvi e-kočij v prometni sistem, izvedbi analize potencialov na čezmejnem področju, usposabljanju turističnih delavcev in zagotavljanju trajnostne čezmejne organiziranosti ter kakovosti. Center bo odgovoren za vodenje in administracijo projekta na ravni UM.

Sodelovanje v projektu bo Univerzi v Mariboru omogočilo prenos obstoječega znanja s področja rabe električnih pogonov v praksi, delovanja prometnih sistemov in inovativnih transportnih rešitev, izmenjavo znanja in izkušenj z raziskovalnimi institucijami ter krepitev sodelovanja z gospodarstvom na programskem območju.

Načrtovanje električnega pogonskega sklopa in baterijskega sistema predstavlja raziskovalni izziv, s  poglobljeno študijo napajalnega sistema in z razvojem prilagojene senzorike za krmiljenje moči pogonskega sklopa prilagojeno vlečni sili konjev bo pridobljeno novo znanje na Univerzi v Mariboru.

 

Univerza v Mariboru,
Smetanova 17,
2000 Maribor

Kontakt:

Spletna stran: http://www.fg.uni-mb.si/tec/
E-pošta: tec.fgpa@um.si